Európában a sóterápia a XIX. században vált népszerűvé. A lengyel só iparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pld. a tüdőgyulladás és az asztma. Ekkor hozták létre az első földalatti kezelőcentrumot a lengyelországi Wieliczkában, a fenti betegségek – különösen az asztma – kezelésére.

A só gyógyító erejét a II. világháború végén is megfigyelték, az óvóhelyként használt sóbányákban. Nem sokkal ezután asztmatikus szanatóriumokat nyitottak meg németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes só-barlangokban. A só hatékonyságának tudományos kutatása 1968-ban kezdődött.

A sóbarlangok levegője enyhíti a köhögést, jótékony hatású a légúti betegségek esetén. A sóbarlangban a sónak köszönhetően csíra-, vírus-, valamint baktérium mentes közeg található.

(Forrás : Wikipédia).

A GARIS Sóbarlangban száraz és nedves sóterápiára is van lehetőség. Nedves sóterápia esetén ( ajánlott 6 hónapos kortól 1-1,5 korig) a levegőbe juttatott só aeroszolt egy sóoldatból állítjuk elő, a Profisonic sóaeroszol generátor segítségével. A sógenerátor a sóoldatot ultrahangos porlasztással a légtérbe juttatja, amit a páciens belélegez. A gép használatakor csak különleges tisztaságú sót (orvosi sót) használunk.

A száraz sóterápia esetén pedig egy sógenerátor porlasztja a sóbarlang levegőjébe az orvos tisztasági sót, melyet a páciens belélegez. Ajánlott 1 – 1,5 éves kortól.

Kinek ajánljuk a sóterápiát?

A sóterápia minden embernek javasolt, nem csak akkor lehet igénybe venni, ha valamilyen, az alább felsorolt betegségben szenvedünk. Az egészséges emberek a sóterápiával nagyobb teherbíró képességre tesznek szert, erősítik az immunrendszerüket, aminek következtében sokkal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Mégis a sóterápia (angol wikipedia oldala)  gondolata akkor merül fel a legtöbb emberben, amikor az alábbi panasszal, betegséggel szembesülnek. Nekik javasolt és hatékonyabban érvényesülhet a sóterápia jótékony hatása:

 • légúti betegségben szenvedőknek
 • allergiásoknak
 • asztmásoknak
 • légcsőhurut
 • szénanátha
 • hörghurut
 • ekcéma
 • pikkelysömör
 • dohányosoknak
 • sportolóknak
 • nagyvárosban élőknek
 • dohányosoknak

 

Kinek NEM ajánlott a sóterápia?

A sószobát nem használhatják akut (heveny), influenzás, súlyos megfázásos, súlyos légúti- és tüdőbetegek, a súlyos magasvérnyomás-betegségben, a krónikus vesebetegségben és veseelégtelenségben, a súlyos szívbetegségben, a rákos megbetegedésekben szenvedők, a nem teljes tüdővel élők, ill. a maradandó tüdőkárosodást szenvedettek.

A sószobát nem használhatják más, súlyos akut (heveny), ill. súlyos krónikus betegségben szenvedők.

A sószobát nem használhatja az, akit súlyos betegsége miatt az orvos eltiltott a fizikoterápiás kezelésektől.

A sószoba igénybevételét (száraz sóterápia esetén) nem javasoljuk 1 évnél fiatalabb gyermekeknek (a tüdő még nem teljesen kifejlődött).

Bármilyen heveny megbetegedés esetén, kérjük, halassza el látogatását a gyógyulásáig!

(Forrás : http://www.sogenerator.hu/soterapia/)

 

AROMATERÁPIA a Sóbarlangban

A GARIS Sóbarlangban kitűnő lehetőség nyílik a sóterápia aromaterápiával történő kiegészítésére igény szerint, melyet szakképzett aromaterapeuta felügyel.

Az aromaterápia az aromatikus hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények és az ezekből készült illóolajok külső alkalmazása az egészség megőrzése érdekében. Fontos, hogy az aromaterápia irányelveinek megfelelően, mindig tiszta, bevizsgált, ellenőrzött illóolajok kerüljenek felhasználásra, minden  javallat és ellenjavallat ismerete mellett. (Forrás : https://www.panarom.hu/az-aromaterapiarol/ ).

 

Mi, a GARIS Szaunapince és Sóbarlangban, ezeket az irányelveket szem előtt tartva alkalmazzuk az illóolajok egészségmegőrző és nyugtató hatását.